Κρυφή Συνταγή (The Cakemaker)

Μελαγχολία, γλύκα, τρυφεράδα, απώλεια, αγάπη και συγχώρεση, σε μια ντελικάτη, «μικρή» ταινία για μεγάλα θέματα...

Κείμενο: Μαρίνα Τσικλητήρα

Πολλά χωρίζουν τον Τόμας από τον Όρεν. Η καταγωγή και η βαριά ιστορία, για παράδειγμα, αφού ο Τόμας (Τιμ Κάλκχοφ) είναι Γερμανός και ο Όρεν Ισραηλινός. Η απόσταση, επίσης: ο Τόμας μένει στο Βερολίνο και ο Όρεν στην Ιερουσαλήμ. Αλλά κι ένας γάμος, καθώς ο Όρεν είναι παντρεμένος και πατέρας· και τέλος θάνατος, ο οποίος έρχεται να σφραγίσει τη σχέση τους αμετάκλητα –κάτι που ο Τόμας δεν είναι έτοιμος να δεχτεί.

24aMvwd_4.jpeg

Με αποσκευές τις αναμνήσεις και μια αγάπη που αρνείται να δύσει, ο Τόμας ταξιδεύει στην Ιερουσαλήμ αναζητώντας τον χάρτη της «άλλης» ζωής του αγαπημένου του. Εκεί, θα γνωρίσει τη γυναίκα του Ανάτ (Σάρα Άντλερ) και θα αρχίσει να εργάζεται ως ζαχαροπλάστης στο καφέ της, χωρίς να της αποκαλύψει ότι αυτός ήταν η παράλληλη σχέση που την είχε φέρει στο κατώφλι του χωρισμού.

24aMvwd_2.jpeg

Ο Τόμας φτιάχνει μπισκότα, κέικ και τάρτες και οι πωλήσεις εκτοξεύονται. Μαζί με τη ζύμη, όμως, πλάθεται δειλά και τρυφερά και η σχέση του με την Ανάτ και τον μικρό της γιο –ώσπου τα φαντάσματα ενός ανομολόγητου, αέναου πολέμου, οι κανόνες που έχουν καταπατηθεί και τα μυστικά που έχουν προσεκτικά σκεπαστεί, θα αναδυθούν στην επιφάνεια.

24aMvwd_3.jpeg

Η «Κρυφή Συνταγή» (βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι 2017) γράφτηκε και σκηνοθετήθηκε από τον Οφίρ Ραούλ Γκράιτσερ, με στόχο να παραμερίσει τους ασφυκτικούς ορισμούς «που σχετίζονται με την εθνικότητα, τη σεξουαλικότητα και τη θρησκεία», όπως λέει ο ίδιος. Εξελίσσεται αργά και επιφυλακτικά, σεβόμενη τις ιστορίες των μοναχικών ηρώων της, τυλιγμένη στα απαλά χρώματα μιας βιβλικής, πολύβουης πόλης και στις σκιές στις καρδιές των ανθρώπων της. Ακολουθεί και κατανοεί, χωρίς να γίνεται διδακτική. Συμπονά, χωρίς να καταφεύγει στο μελό. Είναι πασπαλισμένη με τη διακριτική γλύκα της θλίψης και την αύρα της απώλειας που ενώνει εκείνους που δεν ήταν προορισμένοι να ενωθούν.

Και θυμίζει ότι αυτοί που μπορούν να συγχωρήσουν, έχουν μια παραπάνω πιθανότητα για γαλήνη.

Ισραήλ/Γερμανία
Σκηνοθεσία: Οφίρ Ραούλ Γκράιτσερ
Πρωταγωνιστούν: Τιμ Κάλκχοφ, Σάρα Άντλερ
Διανομή: Seven Films

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

O Θανάσης Μήνας αποχαιρετά τον βρετανό σκηνοθέτη που πέθανε στα 76 του χρόνια, «ξαναβλέποντας» 7

Η γερμανική σειρά είναι ένα ασυμμάζευτο αίνιγμα με πολλά επίπεδα που ολοκληρώθηκε με τον τρίτο ...

Λίγο πριν την απονομή των τηλεοπτικών βραβείων της βρετανικής ακαδημίας (31/7), ο Ανδρέας Κύρκος

FEATURED TODAY

Στο τελευταίο του Incoming για τον Αύγουστο, ο Δημήτρης Λιλής κοιτά με απορία την επικαιρότητα και ψάχνει τη θέση των μουσικών σε αυτή.

Στο τελευταίο του Diggin' πριν τις διακοπές, ο Ζώης Χαλκιόπουλος ακούει το The Mosaic of  Transformation της Kaitlyn Aurelia Smith.

Η Τάνια Σκραπαλιώρη διάβασε το πρώτο βιβλίο της τριλογίας της Virginie Despentes που χτίζει ένα σύμπαν γεμάτο αντι-ήρωες και πολλή μουσική στο

HOT STORIES

Στο οποίο θα δείτε, μεταξύ άλλων, την Kylie Jenner, τη Rosaliá και τη Normani.

Κι αυτό γιατί η Lady Gaga ετοιμάζεται να ξεκινήσει τη ραδιοφωνική της εκπομπή στο Apple Music.

Μετά από μια σεζόν, το Hulu ακυρώνει τη σειρά με την Zoë Kravitz.

Top