View More

M.O.P. + Detro, DJ Rawcuts

Στη δεύτερη εμφάνισή του στην Αθήνα, το δίδυμο αποχαιρέτησε το κοινό με τον γνωστό του σαρωτικό τρόπο, ξεσηκώνοντας όλα τα φαρδιά t-shirts και τα καπέλα που συγκεντρώθηκαν στο Gagarin για να τους τιμήσουν...

Χώρος
Gagarin, Αθήνα
Ημερομηνία διεξαγωγής
24/1/2019
Φωτογράφος
Νίκος Ζαραγκόπουλος
Κείμενο: Τάνια Σκραπαλιώρη

Μια χιπ χοπ βραδιά επιφύλασσε η προτελευταία Πέμπτη του Γενάρη για το πιστό αθηναϊκό κοινό του είδους, το οποίο έδωσε δυναμικά το παρών στο Gagarin. Κοινό που εδώ και 30 χρόνια κρατάει σταθερά και τη φλόγα, αλλά και τα ποσοστά του, τα οποία μάλιστα ανεβαίνουν τον τελευταίο καιρό, καθώς μια νέα γενιά χαιρετίζει με τον τρόπο της τις πρόσφατες (σαρωτικές) νίκες των χιπ χοπ beats στα παγκόσμια charts και στα λοιπά πεδία μάχης της μαζικής κουλτούρας.

63yyMOP_2.JPG

63yyMOP_3.JPG

Ο δυναμίτης των M.O.P. λειτούργησε ως πυρήνας στην τροχιά του οποίου περιφέρθηκαν αγαπημένα παιδιά της εγχώριας σκηνής, αποδεικνύοντας για ακόμα μία φορά τη δυναμική που έχει κι αυτή αναπτύξει εδώ και κάποιον καιρό. Τα πλατώ του –και διεθνώς αναγνωρισμένου– DJ και παραγωγού Rawcuts εκτόξευσαν λοιπόν breakbeats, τα οποία ήρθαν να συναντήσουν τις στιβαρές ρίμες του Detro, σε μια ανταπόκριση από το μέλλον της ελληνικής χιπ χοπ κοινότητας. Άλλωστε ξέρουν και οι δύο από συνεργασίες και κολεκτίβες, όσο ξέρουν κι από τις μάχες των λέξεων και των loops· κάτι που απλά ενισχύει μια ήδη πολλά υποσχόμενη προοπτική.

63yyMOP_4.JPG

Για όσους τώρα γουστάρουν το ορθόδοξο ραπ όπως ανδρώθηκε στις φτωχογειτονιές του Μπρούκλιν κατά τις χρυσές δεκαετίες των 1980s και 1990s –όταν και άρχισε να κατακτά ολόκληρους κόσμους– ο θρύλος των M.O.P. δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Οι Lil' Fame & Billy Danze είναι δύο ογκόλιθοι που από το 1992 αποφάσισαν να ενωθούν σε έναν, από τον οποίον έμελλε να ξεπηδήσουν αξέχαστοι χιπ χοπ ύμνοι.

63yyMOP_5.JPG

Την παρακαταθήκη αυτή παρουσίασαν στη δεύτερή τους εμφάνισή στην Αθήνα, με τον γνωστό, σαρωτικό τους τρόπο. Οργώνοντας το 205 της Λιοσίων, έστησαν έτσι ένα αποχαιρετιστήριο, υπόγειο πάρτι, μιας κι έχουν εξαγγείλει την πρόθεσή τους να υπηρετήσουν στο εξής το χιπ χοπ αποκλειστικά μέσω της δισκογραφίας, σταματώντας τις συναυλίες. Τα είπαν επομένως όλα: από το "Ante Up" (2000) και το "Cold As Ice" (2001), ως τα διαμαντάκια του Sparta, του άλμπουμ που έφτιαξαν το 2011 με το γερμανικό παραγωγικό team των Snowgoons. Και, αναμενόμενα, ξεσήκωσαν όλα τα φαρδιά t-shirts και τα καπέλα που είχαν συγκεντρωθεί στο Gagarin για να τιμήσουν την M.O.P. κληρονομιά.

63yyMOP_6.JPG

Σε μια χώρα με ολοζώντανο χιπ χοπ και συνθήκες που το υπαγορεύουν και το εμπνέουν –τόσο διαφορετικές, μα συγχρόνως τόσο ομόρριζες εκείνων που επικρατούσαν και κρατούν ακόμα στα περιθωριακά νεοϋορκέζικα σοκάκια– βραδιές σαν αυτήν βοηθούν τη σύνδεση με την ποιότητα που μετατρέπει το όλο είδος (που από κάποιους παραμένει παρεξηγημένο) σε τέχνη. Και ονόματα όπως των M.O.P., τα οποία στέκουν στη σκηνή σαν κινούμενο ντοκιμαντέρ για το χιπ χοπ lifestyle, σε τραβάνε θέλεις δεν θέλεις να γνωρίσεις μια πλευρά του παλιότερου underground, που δεν έχεις και πολλές ευκαιρίες να γνωρίσεις βιωματικά στο σήμερα.

63yyMOP_7.JPG

Τους ευχαριστούμε λοιπόν που μας έκαναν για τελευταία (καθώς φαίνεται) φορά να «το ζήσουμε στα στενά» και περιμένουμε τις νέες τους περιπέτειες. Όποιες κι αν είναι αυτές.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Άγγελος Κλειτσίκας  βρέθηκε  στην πρώτη ημέρα του In Orbit στο ΚΠΙΣΝ 

Φεγγάρι, ψυχεδελικός φωτισμός, κατανυκτική ατμόσφαιρα, ένας ήχος άλλοτε απογυμνωμένος, άλλοτε

Με ηγέτιδα την Adrianne Lenker, έκαναν μια βαθιά συγκινητική και ταπεινή εμφάνιση, δίνοντας μια ...

FEATURED TODAY

Στο νέο του Incoming, ο Δημήτρης Λιλής αναρωτιέται πώς γίνεται τη στιγμή που ο Iggy Pop παίζει στο BBC Radio 6 μια garage μπάντα από την Αθήνα (Nerrves), ...

Ακριβώς 50 χρόνια μετά το θάνατο του σπουδαίου κιθαρίστα, ο Άγγελος Κλειτσίκας ψάχνει ανάμεσα στις ρίμες και βρίσκει τα samples του Jimi Hendrix που ...

HOT STORIES

Από 21 Σεπτεμβρίου έως 4 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα νέα μέτρα που εξήγγειλε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας για την Αττική.

Ένα ασυνήθιστο live ετοιμάζουν οι My Wet Calvin, την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου. Είσοδος δωρεάν.

Top