search

ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Αναπάντεχα μελετημένος και ποιοτικός δίσκος από τη νοτιοδυτική Θεσσαλία, ο οποίος διυλίζει το τραχύ black metal με τη συνθετική ομορφιά, δίνοντας μια γοητευτική γκραβούρα άχρονων μυστηρίων εν μέσω καταιγίδας...

Label | Hammerheart
Κυκλοφορία | 1/2019
Βαθμολογία | 7,5

Black metal από την Καρδίτσα: μια πρόταση που σίγουρα δεν ακούγεται κάθε μέρα, παρόλο που η μουσική σκηνή της δυτικής Θεσσαλίας έχει ανεβάσει στροφές κατά την τρέχουσα δεκαετία, με την εμφάνιση πλήθους συγκροτημάτων που άπτονται του σκληρού ήχου, αλλά και ικανού αριθμού τοπικών φεστιβάλ και συναυλιών (πολλά μάλιστα με διεθνείς μπάντες μικρού και μεσαίου βεληνεκούς). Σε αυτήν την άνθηση ο μαυρομεταλλικός ήχος έχει δυστυχώς παραμεληθεί, με τα σχήματα του Capricorni Saturnia (Morbid Fog, Theosis, Human Parasites) να αποτελούν τις μόνες εξαιρέσεις της τρέχουσας δεκαετίας.

Στη λακωνική αυτή λίστα έρχονται τώρα να προστεθούν και οι Akantha, ένα διμελές γκρουπ που μπορεί να σχηματίστηκε το 2002, αλλά ουσιαστικά πήρε μπρος πέρυσι, με την κυκλοφορία του ντεμπούτο Apocalyptic Psalms. Ο δίσκος αυτός έδειξε μια εμπνευσμένη μπάντα, που πατάει στο παραδοσιακό, νορβηγοπρεπές black με εμφανείς ματιές προς την αισθητική λογική των Judas Iscariot. Χαρακτηριζόταν όμως από πολύ μικρή διάρκεια, η οποία έκανε το άλμπουμ να θυμίζει demo με την κυριολεκτική έννοια του όρου (δείγμα, δηλαδή), παρόλη την επαγγελματική αντιμετώπιση ήχου και παραγωγής.Ευτυχώς ο συνθέτης της μπάντας (Αθανάσιος) αποδεικνύεται παραγωγικότατος, με αποτέλεσμα, έναν μόλις χρόνο μετά, οι Akantha να επιστρέφουν με το Baptism In Psychical Analects. Υπάρχουν μάλιστα ήδη σχεδόν έτοιμα και κάποια επόμενα δισκογραφικά βήματα. Το υλικό, από ό,τι φαίνεται, είχε την απαραίτητη δυναμική ώστε να φέρει και ένα συμβόλαιο με την ιστορική Hammerheart Records.

Επί της ουσίας του άλμπουμ, η αύρα των Judas Iscariot εντοπίζεται εύκολα· αφενός στο εξώφυλλο, το οποίο είναι λεπτομέρεια από τον γνωστό βιβλικό πίνακα του Gustav Doré Vision of the Valley of the Dry Bones, αλλά και εμμέσως στον τίτλο “The Monotheistic Pharaoh”. Στο μουσικό σκέλος η επιρροή του Akhenaten ανιχνεύεται στον αισθητικό τομέα: στη διάχυτη επιθετική ξεραΐλα της ατμόσφαιρας και του ρυθμικού μέρους, στα κοκκώδη φωνητικά, καθώς και στο πρώτο επίπεδο σύνθεσης –η άρθρωση των κομματιών θυμίζει τον τρόπο δόμησης του Αμερικανού.

Προχωρώντας όμως βαθύτερα στο συνθετικό μωσαϊκό, φαίνονται ουσιώδεις διαφορές: εκεί δηλαδή που το τραχύ, μονολιθικό μεγαλείο ήταν σήμα κατατεθέν των Αμερικανών, εδώ υπάρχει μεγαλύτερος πλουραλισμός, με ουσιώδη μελωδικότητα. Στα 35 λεπτά του δίσκου κρύβεται η αίσθηση μιας αρχαϊκής νοσταλγίας για το απόκρυφο, αλλά και ένα επικό συναίσθημα. Το ιξώδες ανεβαίνει με κάποια αναπάντεχα αστρικά riffs (όπως το υπέροχο σημείο προς το τέλος του εναρκτήριου “Catharsis From Katara Αnd Anathema”), καθώς και με πελάγη Darkthrone (εποχής Transilvanian Hunger) μονοτονίας.

Εδώ έχουμε λοιπόν έναν αναπάντεχα μελετημένο και ποιοτικό δίσκο από τη νοτιοδυτική Θεσσαλία, ο οποίος διυλίζει με αλχημιστικό τρόπο το σφοδρά τραχύ black metal με τη συνθετική ομορφιά, παράγοντας ένα πολύπτυχο, πυκνό έργο που καλεί σε πολλαπλές επισκέψεις. Το 2ο άλμπουμ των Akantha είναι μια γοητευτική γκραβούρα άχρονων μυστηρίων εν μέσω καταιγίδας – ό,τι οφείλει δηλαδή να είναι το υπερβατικό μαύρο μέταλλο.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΛΜΠΟΥΜ

Morrissey - California Son

Ανδρέας Κύρκος

Deathspell Omega - The Furnaces Οf Palingenesia

Χρυσόστομος Τσαπραΐλης

HOT ΣΗΜΕΡΑ!

Γιατί ο 2Pac χώρισε τη Madonna, πίσω στη δεκαετία του 1990;

Γράμμα της εποχής βγαίνει τώρα σε δημοπρασία, παρά τις προσπάθειες της Βασίλισσας της Ποπ να τη…

Skid Row

Skid Row και sold-out το 2019, γίνεται; Και όμως, γίνεται! Και όχι μόνο αυτό, αλλά όσοι δεν ήρθαν,…

Τα 300 drones των Duran Duran

Το γκρουπ γιόρτασε με τον δικό του τρόπο τα 50 χρόνια από τότε που ο Άνθρωπος πάτησε στο Φεγγάρι

Omara Portuondo

Παρότι 88, πλέον, η Κουβανέζα βασίλισσα του Buena Vista Social Club απέδειξε στην Τεχνόπολη ότι…

60 χρόνια από τον θάνατο της Billie Holiday

Το «παράξενο φρούτο» της τζαζ μυθολογίας ήταν μια σαρωτική προσωπικότητα, με πονεμένο μα ταυτόχρονα…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

10+2 αγαπημένοι δίσκοι για τους Social Waste

Μοιράζονται με τον Jamal τη 2η μέρα του επερχόμενου Urban Athens Festival (Τετάρτη 3, Πέμπτη 4,…

Give Sleep A Chance

50 χρόνια από το "Give Peace A Chance" και τα περίφημα bed-ins του John Lennon και της Yoko Ono,…

50 χρόνια Space Oddity

Μισό αιώνα ζωής συμπληρώνει σήμερα το πρώτο αριστούργημα του David Bowie, ο οποίος άφησε την…

60 χρόνια από τον θάνατο της Billie Holiday

Το «παράξενο φρούτο» της τζαζ μυθολογίας ήταν μια σαρωτική προσωπικότητα, με πονεμένο μα ταυτόχρονα…