search

ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Ισορροπώντας μεταξύ οικειότητας και απειλητικής δυστοπίας, είναι ένα συγκροτημένο, μα και συγκρατημένο την ίδια στιγμή άλμπουμ, που επενδύει στην αγάπη για την ambient αισθητική και τη sci-fi κουλτούρα...

Label | A Man out of A Man
Κυκλοφορία | 3/2019
Βαθμολογία | 6,5

Ο Λαρισαίος Silent Wagon δεν είναι πρωτόβγαλτος στο μουσικό κουρμπέτι, ωστόσο στο Hidden Pole γίνεται περισσότερο «θεσμικός», καθώς αφήνει τον ιντερνετικό ωκεανό για μια κυκλοφορία που –έστω και σε κασέτα– διεκδικεί κάτι από την ξεφτισμένη αίγλη του φυσικού format. Πρόκειται για μια χειρονομία, βασικά· προς έναν δισκογραφικό κόσμο ο οποίος αντέχει, μα βαθμιαία μάλλον χάνεται, φέροντας πάντως (ακόμα) καίριο βάρος για όσους καλλιτέχνες ή/και ακροατές γαλουχήθηκαν με τους όρους με τους οποίους λειτούργησε επί δεκαετίες.

Το Hidden Pole είναι μια δουλειά τοποθετούμενη στο ηλεκτρονικό φάσμα των ήχων, στην οποία επικρατούν οι ambient διαθέσεις. Η έννοια του ρυθμού περισσότερο υφέρπει παρά μπαίνει σε πρώτο πλάνο (βλέπε π.χ. το ("Gravitational Defrost"), με το επίκεντρο να παραμένει μινιμαλιστικό, επιδιώκοντας την εγκόλπωση της ακροαστικής εμπειρίας σε μια σπαρτιατικής λογικής ατμόσφαιρα –ένα ιδιαίτερα επιτυχημένο σημείο αυτής, είναι το "Goodbuy To The Burning Island". Το άλμπουμ διαθέτει ακαταμάχητη αίσθηση ροής, με διαδοχή που δεν στερεί στα κομμάτια την αυτονομία τους, διαρκώς όμως σε ωθεί να τα εκλάβεις ως τμήματα ενός συνόλου. Το οποίο δεν ξέρω τελικά αν κορυφώνει ή αν αποσυμφορίζεται στα 9 (και κάτι) λεπτά του "357911": ενώ θες να το κατηγορήσεις για άσκοπη φλυαρία, είναι ταυτόχρονα κι εκείνο που μάλλον συνοψίζει την όλη διαδρομή, καθιστώντας εξαιρετικά σαφή την ambient ταυτότητά της.Υπάρχουν βέβαια αρκετοί διεθνείς καλλιτέχνες που μπορούν να ξεπηδήσουν ως αναφορές καθώς ακούς –από τον Brian Eno των 1970s ως τον Aphex Twin των 1990s μεγαλείων– εντούτοις οι επιρροές προκύπτουν καλά αφομοιωμένες. Με αποτέλεσμα να οικοδομείται μια γέφυρα μεταξύ των δεκαετιών, με αρμοδέτη της μια αισθητική προερχόμενη από τους ήχους που έντυσαν διαχρονικά την κινηματογραφική ή/και τηλεοπτική εκδοχή της επιστημονικής φαντασίας. Το "Rings Of Saturn", για παράδειγμα, τη θέτει άμεσα (σε επίπεδο ονοματολογίας), ενώ το "No Lager" αποτελεί ένα πολύ χαρακτηριστικό μουσικό στιγμιότυπο, που δεν θα ακουγόταν ξένο στο soundtrack των Orbital για το Event Horizon του Paul W.S. Anderson (1997).

Ισορροπώντας λοιπόν μεταξύ οικειότητας και απειλητικής δυστοπίας, ο Silent Wagon φτιάχνει ένα συγκροτημένο, μα και συγκρατημένο την ίδια στιγμή άλμπουμ. Χωρίς να καταθέτει κάποια πρόταση για όσα το απασχολούν, ούτε και επιθυμώντας να μπλέξει με ηλεκτρονικά κινήματα που ο Τύπος του 21ου αιώνα θέλει να αποκαλεί «πρωτοποριακά» και ταυτόχρονα «πειραματικά» (π.χ. το footwork), το Hidden Pole επενδύει στην αγάπη του για την ambient αισθητική και τη sci-fi κουλτούρα, χωρίς να μιμείται κανένα πρότυπο αναφοράς.

ακούστε ολόκληρο το άλμπουμ μέσω Bandcamp, εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΛΜΠΟΥΜ

Morrissey - California Son

Ανδρέας Κύρκος

Deathspell Omega - The Furnaces Οf Palingenesia

Χρυσόστομος Τσαπραΐλης

HOT ΣΗΜΕΡΑ!

Γιατί ο 2Pac χώρισε τη Madonna, πίσω στη δεκαετία του 1990;

Γράμμα της εποχής βγαίνει τώρα σε δημοπρασία, παρά τις προσπάθειες της Βασίλισσας της Ποπ να τη…

Skid Row

Skid Row και sold-out το 2019, γίνεται; Και όμως, γίνεται! Και όχι μόνο αυτό, αλλά όσοι δεν ήρθαν,…

Τα 300 drones των Duran Duran

Το γκρουπ γιόρτασε με τον δικό του τρόπο τα 50 χρόνια από τότε που ο Άνθρωπος πάτησε στο Φεγγάρι

Omara Portuondo

Παρότι 88, πλέον, η Κουβανέζα βασίλισσα του Buena Vista Social Club απέδειξε στην Τεχνόπολη ότι…

60 χρόνια από τον θάνατο της Billie Holiday

Το «παράξενο φρούτο» της τζαζ μυθολογίας ήταν μια σαρωτική προσωπικότητα, με πονεμένο μα ταυτόχρονα…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

10+2 αγαπημένοι δίσκοι για τους Social Waste

Μοιράζονται με τον Jamal τη 2η μέρα του επερχόμενου Urban Athens Festival (Τετάρτη 3, Πέμπτη 4,…

Give Sleep A Chance

50 χρόνια από το "Give Peace A Chance" και τα περίφημα bed-ins του John Lennon και της Yoko Ono,…

50 χρόνια Space Oddity

Μισό αιώνα ζωής συμπληρώνει σήμερα το πρώτο αριστούργημα του David Bowie, ο οποίος άφησε την…

60 χρόνια από τον θάνατο της Billie Holiday

Το «παράξενο φρούτο» της τζαζ μυθολογίας ήταν μια σαρωτική προσωπικότητα, με πονεμένο μα ταυτόχρονα…